Lekker ragguh

Mountainbike wassen

Om te zorgen dat je met je mountainbike over de routes kan blijven knallen, zul je er toch ook regelmatig een lappie overheen moeten halen. Voor het wassen van de mtb adviseer ik de spullen van Muc-off. Het is veilig voor je bike en milieu omdat Muc-off niet alleen jouw fiets maar ook het milieu hoog in het vaandel heeft staan.

Wanneer jouw mountainbike wassen?

Bij droog weer is het niet nodig om de MTB elke keer te wassen maar kun je best een of twee keer overslaan. Bij regen of veel modder is ‘t het beste is om gelijk na het fietsen je mountainbike schoon te maken.

Het vuil en de modder komen dan veel makkelijker los, dan wanneer je het laat opdrogen. Doe dit met zo min mogelijk water op de plekken waar lagers zitten: denk dan aan je naven, balhoofd en trapas. Water zorgt er namelijk voor dat lagers gaan roesten en de levensduur aanzienlijk verminderd wordt.

Stappenplan voor het wassen van jouw mountainbike:

 1. Spuit de MTB af met een tuinslang, of met een speciale hogedrukspuit voor de fiets zoals die van Muc-off, maar ontzie zo veel mogelijk je lagers, fork, demper en dropper.
 2. Spuit de MTB daarna in met Muc-off Nano Tech Bike Cleaner en laat dit drie tot vijf minuten intrekken. Doe dit niet in de volle zon omdat dit vlekken kan veroorzaken.
 3. 3. Nadat je in die 5 minuten al je pr’s heb gecheckt op Strava kun je de mountainbike met een zachte wasborstel wassen. Gebruikt voor je naven een speciale naafborstel zodat je makkelijk tussen de spaken door je naven kunt poetsen. Gebruik voor je aandrijving een claw brush, mocht het nodig zijn.
 4. Als je al het vuil los hebt geborsteld kun je de fiets afspuiten. Ook hier weer opletten voor de lagers, fork, demper en dropper!
 5. En nu het belangrijkste van alles: je bike weer goed droog maken. Hoe beter je dit doet, hoe minder je last zult hebben van roest en oxidatie waardoor alles beter en langer mee gaat.
 6. Als je alles droog hebt, zijn de remschijven en remblokken aan de beurt. Wrijf de schijven en blokken schoon met een schone doek tot er geen zwart meer vanaf komt.
  De doek moet écht schoon zijn, anders maak je de schijf alleen maar viezer. Hierdoor gaan de remmen slechter werken en piepen. Door de remmen opnieuw in te remmen heb je bij je volgende rit de beste remmen!
 7. Smeer je ketting opnieuw in met 2 laagjes Squirt.
 8. Behandel je fork en eventueel je demper en dropper met bijvoorbeeld Muc-Off Silicon Shine zodat deze ultra soepel blijft veren en je stiction voorkomt. Pas op dat je met een spray niet in de buurt van je remmen komt.
  Beter is om het op een doek te spuiten, uit de buurt van je fiets, en het met de doek op je binnenpoten van de fork, demper en dropper aan te brengen.

Neem nu contact met mij op en ontdek wat ik voor jouw mountainbike kan betekenen. Tot snel!

Jouw mountainbike in topconditie door dit handige stappenplan!

Als je deze stappen volgt blijft jouw bike in topconditie en zul je er meer plezier van hebben. Je zou het frame en aandrijving zo nu en dan kunnen behandelen met Muc-off bike protect. Dit verdrijft water en en maakt het vuil afstotend.

Het is niet na elke wasbeurt nodig maar eens per 2 maanden is wel aan te bevelen. Ook hier weer, let op dat je geen spray op je remmen krijgt. Spuit het op een doek uit de buurt van je fiets en breng het met de doek aan op het frame en de aandrijving inclusief je derailleur(s).

Alles om je fiets te poetsen en te laten shinen is bij mij te verkrijgen en je kunt zelfs je lege fles Muc-off Nano Tech Bike Cleaner bij mij bijvullen. Hierdoor bespaar je niet alleen op de prijs maar spaar je ook het milieu!

Hé, 👋 vragen? Via WhatsApp of Mail.