Lekker ragguh

Mountainbike onderhoud

Mountainbiken is een geweldige manier om naar buiten te gaan en te genieten van de natuur en tegelijkertijd wat lichaamsbeweging te krijgen. Om te kunnen genieten van alles wat je mountainbike te bieden heeft, is het belangrijk dat je fiets in topvorm is en blijft.

Door regelmatig onderhoud aan je MTB uit te voeren, kun je dure reparaties in de toekomst vermijden en ervoor zorgen dat je fiets altijd klaar is om over de routes te knallen.

Wat houdt MTB onderhoud precies in?

Dus, wat houdt MTB onderhoud precies in? Bekijk hieronder enkele van de belangrijkste dingen die je makkelijk zelf kan doen om je mountainbike in topvorm te houden:

Wassen

Was je MTB regelmatig. Als je dit op de juiste manier doet, voorkom je onnodige slijtage en kun je het meeste uit je mountainbike halen. Door de fiets te wassen en gelijk alles te controleren zul je problemen eerder opmerken en dat kan onnodige en dure reparaties voorkomen.

Nou hoef je niet elke keer dat je met je fiets over de routes knalt hem gelijk te wassen maar zeker na een natte en/of modder rit is het goed deze daarna wassen. Dit verwijdert al het vuil dat het frame en/of de onderdelen kan beschadigen. Zand is een uitstekend schuurmiddel en dat is precies wat je niet wil!

Als je geen tijd hebt voor een volledige wasbeurt, neem dan in elk geval je aandrijving even af en smeer deze met Squirt. Dit helpt voortijdige slijtage te voorkomen. Lees hier hoe je in acht stappen je bike weer laat shinen.

Ketting

Zorg dat je aandrijflijn schoon en gesmeerd blijft, en met Squirt wax is dit een makkie. Door het gebruik van deze wax hoef je de ketting nooit meer te ontvetten en trekt deze geen vuil en stof aan.

Een goede vuistregel is om na drie ritten de ketting te smeren. Dit zal de wrijving verminderen en alles soepel laten lopen. Zorg ervoor dat je niet overdrijft - te veel smeermiddel kan juist meer vuil aantrekken. Lees hier hoe je in drie stappen je ketting smeert.

Remmen

Je remblokken en schijven schoonmaken en inremmen, zodat deze optimaal blijven remmen, stil zijn en langer mee gaan. Je remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen van je mountainbike, dus is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat ze goed werken. Begin met het controleren van de remblokken - als ze te ver versleten zijn, moeten ze vervangen worden.

Ook moet je de remleidingen controleren op knikken of beschadigingen. Als alles er goed uitziet, ga dan verder met het inspecteren van de remschijven of deze versleten zijn of dat er een slag in zit. Als ze te beschadigd of versleten zijn, moeten ze vervangen worden.

Regelmatig rem onderhoud is cruciaal om jezelf veilig te houden op de trails! Lees hier hoe je jouw remmen in top conditie houd.

Vering

De fork, demper en dropper op de juiste manier schoonhouden en smeren om zo onnodige slijtage te voorkomen. Lees hier hoe je dit doet.

Wielen

Houd je banden op de juiste druk, je wiellagers, trapaslagers en balhoofdlagers schoon en droog, net zo als de pallen in de body van je achterwiel, zodat het gesmeerd blijft lopen.

Groot mountainbike onderhoud

Naast het kleine onderhoud wat je zelf regelmatig zult moeten uitvoeren heeft de MTB ook jaarlijks groot onderhoud nodig.

Steven's Bike Service biedt alle soorten van mountainbike onderhoud aan. Of het nu gaat om groot onderhoud, fork onderhoud of alleen het onderhoud van bijvoorbeeld de remmen van jouw bike.

Ik werk met vier soorten onderhoudsbeurten en een bike check.

APK

Bij de bike check (apk) controleer ik de mountainbike op 42 punten zodat je helder in beeld krijgt wat de staat van de fiets is, wat er eventueel moet gebeuren en wat de kosten ongeveer zullen zijn.

Junior

Bij een junior beurt ligt de focus op functioneren en veiligheid. Ik zorg ervoor dat je weer je bike weer top schakelt en je onbezorgt van die drop kunt gaan.

Belofte

Ga je voor een belofte dan pak ik het stuk preventief onderhoud ook mee in het verhaal, door de wiellagers, balhoofdlagers en trapaslagers schoon te maken, te smeren en te beschermen verleng je de levensduur en voorkom je vervelende tikken en kraken.

Elite

Met de elite beurt gaat de hele fiets uit elkaar. Alle onderdelen worden in de Muc-off ECO parts washer gewassen en net zoals het frame met Muc-off bike protect behandeld. Dit voorkomt corrosie en zorgt ervoor dat vuil zich minder goed kan hechten waardoor het wassen van je mountainbike een fluitje van een cent wordt! Je fiets is weer als nieuw, of nee beter als nieuw.

Prof

Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan wassen ga dan voor de prof beurt. Je kostbare fiets wordt dan in tip-top conditie gebracht met de Muc-Off Harsh Condition Barrier (HCB-1) die wel tot een jaar bescherming biedt. Met een geavanceerde dunne filmlaag maakt hij korte metten met roest en corrosie.

Bekijk de verschillende onderhoudsbeurten en de prijzen.

Als je mountainbike onderhoud nodig heeft, maak dan een afspraak zodat ik je mountainbike goed kan bekijken en zien wat er precies moet gebeuren. Na de controle maak ik een plan van aanpak en geef ik je een schatting van de kosten.

Ook is het mogelijk dat ik tijdens het onderhoud of reparatie je op de hoogte houd via WhatsApp zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het ophalen van de fiets. Het blijft immers jouw fiets en zo kan ik afstemmen wat je wel of niet uitgevoerd wil hebben of we kunnen kijken naar alternatieven.

Hé, 👋 vragen? Via WhatsApp of Mail.