Lekker ragguh

Mountainbike fork, demper en dropper onderhoud.

De vering van je mountainbike maakt niet alleen een comfortabele rit mogelijk maar zorgt er vooral voor dat je overal grip houdt, zelfs op ruw terrein. Maar, na verloop van tijd zal je fork, demper en dropper van je fiets vervuild raken. Om ervoor te zorgen dat je mountainbike soepel blijft rijden, is het belangrijk om de vering regelmatig te laten controleren en onderhouden. Steven's Bike Service verzorgt het onderhoud van de vering graag voor je.

Als Rockshox en Fox dealer heb ik alle kennis en kunde in huis en ik ben getraind door Fox voor het onderhoud. Ik inspecteer de fork, demper en/of dropper en verzorg, indien nodig, klein of groot onderhoud.

Hoe vaak je fork, demper en dropper onderhoud nodig hebben hangt af van hoe vaak je fiets, waar je fietst en of je alleen met mooi weer rijdt of ook als het met bakken uit de lucht kom zetten.

Mijn advies is om naast het zelf schoonhouden en smeren, na het eerste jaar een kleine onderhoudsbeurt uit te voeren, dit houdt in een lowerleg service voor de fork en dropper, een aircan service voor de demper.

Het jaar erop is groot onderhoud aan te bevelen. Dan gaat alles uit elkaar en worden alle rubbers, seals en olie vervangen.

Zelf schoonmaken en smeren van de MTB fork, demper en dopper

Door zelf je fork, demper, en dropper schoon en gesmeerd te houden blijven ze soepeler lopen en voorkom je “stiction” oftewel het zwaarder in veren door inwendige wrijving.

Het smeren doe je gemakkelijk met een doek en bijvoorbeeld Muc off silicon shine. Let op dat je niks op je remmen krijgt, je remmen zullen gaan piepen er erg slecht remmen, daarom is het beter op een doek te spuiten uit de buurt van je mountainbike.

Zorg dat er geen zand of ander vuil meer op de binnenpoten, ook wel stanchions of uppers genoemd zit. Dit is dus ook iets wat je makkelijk na het wassen van de bike kan doen.

Smeer de binnenpoten in met de doek en veer de fork, demper of dropper een paar keer in. Verwijder het vuil wat omhoog komt onder de seals vandaan en herhaal dit een paar keer. En klaar is Kees, dat loopt weer gesmeerd!

Lowerleg en aircan service

Bij klein onderhoud ook wel lowerleg service genoemd, gaan de onderste poten van de fork er af zodat de olie, seals en dushtwippers vervangen kunnen worden. Doe je dit niet dan zullen de seals steeds minder afdichten en water en vuil in de fork laten komen.

Hierdoor zullen de dust whippers vol met vuil gaan zitten en als een schuurspons de binnenpoten inslijten. Ook de glijlagers zullen uitslijten waardoor er speling op de fork komt. De reparaties om deze schades te herstellen zijn duur en daardoor is zeker in dit geval, voorkomen beter dan genezen.

Voor de dropper komt dit eigenlijk op hetzelfde neer als voor de fork. Nieuwe seal, dushtwipper en olie. Een aircan service houdt in dat de aircan van de demper gaat en ook hier de seals, eventuele dust whippers en olie wordt vervangen.

Groot onderhoud

Het tweede jaar zijn de fork, demper en dropper aan groot onderhoud toe. Dit wil zeggen dat ze helemaal uit elkaar gaan en alle seals, rubbers, dust whippers en olie worden vervangen.

Daardoor blijven alle inwendige delen in topconditie en kun jij volgas door de bossen kunt crossen zonder je zorgen te maken over je demper, fork of dropper. Groot onderhoud doe ik niet zelf maar stuur de fork, demper en/of dropper dan in naar de leverancier. Zo zul je alles uit jouw vering halen!

Hé, 👋 vragen? Via WhatsApp of Mail.